Regele Mihai a murit! +curiozitati

regele mihai

Scriu asta cam dupa 10-12 ore de la aflarea vestii despre regele Mihai..

Am urmarit in umbra parerile persoanelor despre monarhie, despre rege si despre familia lui si am ramas socat.
De asemenea, au fost persoane sau grupuri de facebook (gen Utopia) care si-au batut joc de acest eveniment si au inceput sa memeze cum fac ei de obicei. (asa cum au facut si cu Stela Popescu & Catena)

Multi nu sunt de acord cu regele ca si-ar fi vandut tara in 44′ odata cu caderea Axei. Ce putea face el? A vrut sa se salveze, e normal. Voi ce ati fi facut, cei care il blamati? Nu cumva ati fi facut la fel? Sa se odihneasca in pace!

Iata si cateva curiozitati despre regele Mihai:

A fost contemporan cu:

1. Cu toți cei șase patriarhi de până acum ai Bisericii Ortodoxe Române: Miron Cristea (1925 – 1939, cel care a făcut parte din consiliul de regență al epocii în care Mihai era doar un copil), Nicodim Munteanu (1939 – 1948), Justinian Marina (1948 – 1977), Iustin Moisescu (1977 – 1986), Teoctist Arăpașu (1986 – 2007) și Daniel Ciobotea (din 2007 încoace), dar și cu opt papi, Pius al XI-lea (pe vremea căruia s-a născut), Pius al XII-lea, Ioan al XXIII-lea, Paul al VI-lea, Ioan Paul I, Ioan Paul al II-lea, Benedict al XVI-lea si Francisc.

2. Cu perioada celor mai puternice cutremure din istoria ultimului veac al României, ce au început o dată cu urcarea sa pe tron. În noiembrie 1940, la două luni de la instalarea sa în fruntea statului, are loc cel mai puternic cutremur, cu o magnitudine de 7,7 grade pe scara Richter. Vor urma cele din 4 martie 1977, de 7,2 – 7,4 grade pe scara Richter, din 31 august 1986, de 7,1 sau cel din 2004, cu o magnitudine de 6 grade.

3. Cu  trei regimuri politice diferite cunoscute de țara noastră în ultimul veac, cel monarhist, de până în 1948, cel comunist, de până în 1989 și cel democratic, de după 1990.

4. Cu cea mai gravă conflagrație din istoria lumii, Al Doilea Război Mondial (1939 – 1945), fiind în fapt singurul șef de stat european în viață al unei țări implicate în războiul ce a schimbat o întreagă planetă.

5. Cu o serie de personaje intrate demult în cartea de istorie precum Albert Einstein, Vladimir Ilici Lenin, Marie Curie, Iosif Vissarionovici Stalin, Walt Disney, Adolf Hitler, Elvis Presley, Winston Churchill, Henry Ford, Benito Mussolini, Sigmund Freud, Marilyn Monroe, Mahatma Gandhi,  Sf. Tereza de Calcutta, Michael Jackson, Che Guevara, John Fitzgerald Kennedy, Charlie Chaplin, Martin Luther King etc.

6. Cu 22 de ediții de ale Jocurilor Olimpice de Vară, desfășurate între 1924 și 2016. Longevitatea sa i-a permis să fie contemporan cu mari sportivi ai lumii precum atleții Jesse Owens, Emil Zatopek, Javier Sotomayor sau Usain Bolt, gimnasta Nadia Comăneci, baschetbaliștii Michael Jordan și Vince Carter, ciclistul Greg Lemond, handbalistul Nikola Karabatic sau înotătorul Michael Phelps (cel mai medaliat sportiv al tuturor timpurilor la JO!).

7. Cu 20 de ediții ale turneelor finale ale Campionatului Mondial de Fotbal, între 1934 și 2014. A fost astfel martor al dominației selecționatei „cariocas”, brazilienii jucând șapte finale, din care au câștigat cinci. Mihai a fost astfel contemporan cu mari fotbaliști ai lumii precum Pele, Maradona, Bobby Charlton (azi decedat), Beckenbauer, Dino Zoff, Cruyff (azi decedat) sau Messi.

8. Cu regele Bhumibol Adulyadej al Thailandei, decedat la mijlocul lunii octombrie 2016, monahul cu cea mai lungă domnie efectivă din istorie, de peste 70 de ani. Mihai, verișor al Reginei Angliei, Elizabeta a II-a – 90 de ani,a doua în ordinea domniei, e decanul de vârstă al familiilor regale din lume.

sursa Antena 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *